English versionGerman versionEspaňolVi?t

Informace a kritéria pro přijímací řízení 2021/2022 - doklad o negativním testu na covid-19, pozvánky budou rozesílány 19. 4. 2021

JPZ a ŠPZ - 3. a 4. 5. 2021; náhled do spisu a zveřejnění výsledků 20. 5. 2021; odevzdání zápisových lístků do 3. 6. 2021

Přijímací řízení na GYMNÁZIUM JANA PALACHA PRAHA 1, s. r. o. pro školní rok 2021/2022


Legislativní zázemí přijímacího řízení, a tedy i jednotné přijímací zkoušky, tvoří školský zákon č. 561/2004 Sb. a vyhláška č. 353/2016 Sb. o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání, která blíže specifikuje ustanovení zákona. Úpravy podmínek uchazečů se speciálními vzdělávacími potřebami upravuje společně s výše zmíněnými právními předpisy vyhláška č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných.

Přijímací řízení bude v letošním roce probíhat v době přetrvávající pandemie nemoci COVID-19. Je proto třeba zajistit průběh přijímacího řízení tak, aby riziko nákazy virem SARS-CoV-2 bylo minimální. MZ ČR vydalo mimořádné opatření, které stanovuje podmínky pro účast uchazeče o studium v příjímacím řízení.

GJP umožní uchazeči přítomnost na přijímací zkoušce pouze za předpokladu že:

- nevykazuje příznaky onemocnění COVID-19
- předloží v listinné podobě (ne v telefonu nebo jiném zařízení) potvrzení o negativním výsledku POC antigenního testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 nebo RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 provedených ve škole, jíž je uchazeč žákem, a to nejdéle v posledních 7 dnech.


Toto potvrzení může být nahrazeno také dokladem o tom, že uchazeč prodělal laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19, uplynula stanovená doba izolace a od prvního pozitivního POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 nebo RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 neuplynulo víc než 90 dní. Dále dokladem vydaným poskytovatelem zdravotních služeb o negativním výsledku POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 nebo RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2, který byl proveden v posledních 7 dnech, nebo certifikátem MZ ČR o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, pokud od aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu, uplynulo nejméně 14 dní.

Žák (uchazeč) má právo požadovat testování ve škole, jíž je žákem a škola má povinnost testování žákovi poskytnout a vydat mu o tom doklad.

Vydané doklady bude GJP kontrolovat před vpuštěním žáků do budovy školy k vykonání přijímací zkoušky. Bez předloženého dokladu nebude uchazeči konání zkoušky umožněno.


První kolo přijímacího řízení (jednotná přijímací zkouška /JPZ/ i školní přijímací zkouška /ŠPZ/) do prvního ročníku čtyřletého studia oboru 7941K41 (gymnázium, denní forma, délka vzdělávání 4 roky) pro školní rok 2021/2022 se koná ve dnech 3. 5. a 4. 5. 2021.

Náhradní termíny JPZ a ŠPZ: 2. a 3. 6. 2021.


Požadavky, obsah a kritéria pro přijímací řízení:


Nezbytnou podmínkou pro přijetí ke studiu na GJP v prvním kole je odevzdání řádně vyplněné přihlášky nejpozději do 1. 3. 2021 a úspěšné absolvování všech částí přijímacího řízení.

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA GJP VYCHÁZÍ ZE SOUČTU HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ TŘÍ ČÁSTÍ PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY A VÝSLEDKŮ PŘEDEŠLÉHO VZDĚLÁVÁNÍ:

1. PÍSEMNÝ TEST Z PŘEDMĚTU MATEMATIKA (JPZ)
čas 85 min; max. 50 bodů (což je 20 % celé přijímací zkoušky)

2. PÍSEMNÝ TEST Z PŘEDMĚTU ČESKÝ JAZYK A LITERATURA (JPZ)
čas 70 min; max. 50 bodů (což je 20 % celé přijímací zkoušky)

3. POHOVOR V ANGLICKÉM JAZYCE (ŠPZ)
čas cca 10 min; max. 140 bodů (což je 56 % celé přijímací zkoušky)
Obsah ŠPZ:
1. Schopnost porozumění, pohotovost reakce v anglickém jazyce (max. 35 bodů)
2. Znalost slovní zásoby a gramatiky anglického jazyka (max. 35 bodů)
3. Všeobecný přehled - učivo ZŠ a doplňující otázky z „všeobecného přehledu“ (max. 35 bodů)
4. Motivace ke studiu, sebeprezentace (max. 35 bodů)

HODNOCENÍ PŘEDEŠLÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
max 10 bodů (což je 4 % celé přijímací zkoušky)

- 5 bodů za: prospěch na vysvědčení v 1. pololetí 8. ročníku ZŠ (příp. adekvátního ročníku víceletých gymnázií zapsaných v rejstříku škol) do průměru 1,5 včetně.

- 5 bodů za: prospěch na vysvědčení v 1. pololetí 9. ročníku ZŠ (příp. adekvátního ročníku víceletých gymnázií zapsaných v rejstříku škol) do průměru 1,5 včetně.

V souladu s § 5 vyhlášky č. 233/2020 Sb., o některých zvláštních pravidlech pro vzdělávání v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii koronaviru SARS CoV-2, v přijímacím řízení pro školní rok 2021/2022 nebudeme zohledňovat hodnocení na vysvědčení za druhé pololetí školního roku 2019/2020.

Uchazečům, kteří nemají vysvědčení ze ZŠ či víceletých gymnázií zapsaných v rejstříku škol, budou výše uvedená vysvědčení ze zahraniční školy přepočítána individuálně, max. do výše 10 bodů. Vysvědčení musí být úředně přeložená a ověřená.

Slovní hodnocení musí být podle § 51, odst. 3 školského zákona převedeno do klasifikace.


U uchazečů se speciálními vzdělávacími potřebami rozhodne o uzpůsobení podmínek pro konání JPZ ředitel školy podle doporučení školského poradenského zařízení. Doporučení školského poradenského zařízení je nutné dodat spolu s přihláškou.

Při přijímání cizinců (uchazečů, kteří získali předchozí vzdělání na škole mimo území České republiky) bude škola postupovat podle § 20, zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) a vyhl. č. 353/2016 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání. Mohou požádat o prominutí JPZ z českého jazyka a literatury. Škola ověří rozhovorem znalost českého jazyka, která je nezbytná pro vzdělávání v daném oboru vzdělávání. Toto ověření bude součástí přijímacího pohovoru (ověření není bodováno, do výsledného součtu bodů ŠPZ se nezapočítává).



Podmínky přijetí:


Minimální bodová hranice ke splnění podmínek k přijetí na GJP:

JPZ z českého jazyka a literatury – minimum 25 bodů (z max. 50)
Při zisku 24 a méně bodů z českého jazyka nesplnil uchazeč kritéria a nebude přijat ke studiu.

JPZ z matematiky – minimum 20 bodů (z max. 50)
Při zisku 19 a méně bodů z matematiky nesplnil uchazeč kritéria a nebude přijat ke studiu.

Pohovor v anglickém jazyce – minimum 70 bodů (z max. 140)
Při zisku 69 a méně bodů z pohovoru z AJ nesplnil uchazeč kritéria a nebude přijat ke studiu.



Výsledky přijímacího řízení


Uchazečům budou přiděleny body dle výše uvedených kritérií.
Maximální počet bodů, které lze v prvním kole příjímacího řízení na GJP pro přijetí ke studiu získat, je 250, minimální 115 bodů. Minimální bodová hranice z jednotlivých částí přijímacího řízení (JPZ i ŠPZ) platí jako podmínka přijetí bez ohledu na celkový bodový zisk v příjímacím řízení.

Předpokládaný počet přijímaných uchazečů v prvním kole je 40 žáků.
Budou otevřeny dvě třídy prvních ročníků.

O přijetí uchazečů rozhodne pořadí uchazečů podle celkového součtu bodů získaných v přijímacím řízení. Při rovnosti bodů u uchazečů rozhoduje o přijetí lepší výsledek z pohovoru v anglickém jazyce (ŠPZ) dle pořadí, dále lepší výsledek z JPZ z českého jazyka a případně dále lepší výsledek z JPZ z matematiky.

Ředitel školy zveřejní pořadí přijatých uchazečů (pod registračními čísly) s výsledky hodnocení, včetně hodnotících kritérií, do 2 pracovních dnů po získání centrálně vyhodnocených výsledků jednotných testů na veřejně přístupném místě v budově a na webu školy (www.gjp1.cz) 20. 5. 2021 po 12.00 hod.. Do této doby nebudou podávány o výsledcích přijímacích zkoušek žádné, ani dílčí, informace.

Rozhodnutí o přijetí ke vzdělání se nezasílá (zákonní zástupci jej obdrží na schůzce s vedením školy).
Rozhodnutí o nepřijetí ke vzdělání budou odeslána doporučeně na adresu zákonného zástupce uchazeče.

Možnost nahlížet do spisu budou mít účastníci řízení a jejich zákonní zástupci (s výjimkou případů, kdy se žádosti v plném rozsahu vyhovuje) dne 20. 5. 2021 od 8.00 do 10.00 hod.

Odvolání uchazeče proti rozhodnutí o výsledku přijímacího řízení lze podat ve lhůtě 3 pracovních dnů od doručení rozhodnutí o nepřijetí. Odvolání se podává prostřednictvím GYMNÁZIA JANA PALACHA PRAHA 1, s. r. o. řediteli školy. Při vyřizování odvolání v rámci autoremedury se postupuje podle pořadí uchazečů v celkovém soupisu výsledků přijímacího řízení. Neshledá-li škola podmínky pro přijetí prostřednictvím autoremedury, rozhoduje o něm Magistrát hlavního města Prahy, Odbor školství, mládeže a sportu, Jungmannova 35/29, 110 00 Praha 1.

Svůj úmysl vzdělávat se na GJP potvrdí přijatý uchazeč nebo zákonný zástupce přijatého nezletilého uchazeče odevzdáním zápisového lístku řediteli školy, a to nejpozději do 10 pracovních dnů ode dne, kdy bylo zveřejněno rozhodnutí o přijetí (tj.: do 3. 6. 2021). Nepotvrdí-li uchazeč nebo zákonný zástupce nezletilého uchazeče odevzdáním zápisového lístku úmysl vzdělávat se na střední škole, vzdává se tímto práva být přijat za žáka GJP a na jeho místo lze přijmout jiného uchazeče.

Další informace:


Informační schůzka pro zákonné zástupce přijatých uchazečů se koná ve čtvrtek 27. 5. 2021 od 17.00 (příjmení začínající A-M) a od 18.00 hod (příjmení začínající N-Ž) v budově školy (1. patro);

Legislativní zázemí přijímacího řízení:
Legislativní zázemí přijímacího řízení, a tedy i jednotné přijímací zkoušky, tvoří školský zákon č. 561/2004 Sb. a vyhláška č. 353/2016 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání, která blíže specifikuje ustanovení zákona. Úpravy podmínek uchazečů se speciálními vzdělávacími potřebami upravuje společně s výše zmíněnými právními předpisy vyhláška č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných.

Zákony:
Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění účinném od 1. 1. 2021

Vyhlášky:
Vyhláška č. 353/2016 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání, ve znění účinném od 7. 5. 2020
Vyhláška č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, ve znění účinném od 1. 1. 2021
Opatření obecné povahy MŠMT Opatření obecné povahy, kterým se opravuje chybný výrok opatření obecné povahy k úpravě přij. řízení, ve znění účinném od 14. 1. 2021; čj.: MŠMT-43073/2020-3
Úprava přijímacího řízení, ve znění účinném od 5. 1. 2021
Konání talentových zkoušek, ve znění účinném od 8. 12. 2020
Vydávání zápisových lístků, ve znění účinném od 25. 11. 2020



V případě potřeby dalších informací kontaktujte sekretariát školy - info@gjp1.cz, tel.: 224 223 623.

  • Přihlášku ke studiu lze stáhnout zde: Případně si jí můžete vyzvednout v sekretariátu školy.


  • K nahlédnutí předkládáme Smlouvu o stanovení a úhradě úplaty za vzdělávání žáka (PDF)

    Odkaz na MŠMT ČR - Přijímání na střední školy a konzervatoře

  • Potvrzení o provedení testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 pro účely přijímacího řízení

    Děkujeme za zájem a za účast v přijímacím řízení.

    Lenka Musilová
    asistentka ředitele
    2021-04-08
    Sdílet na Facebook
  • © 2014 GYMNÁZIUM JANA PALACHA PRAHA 1, s.r.o.
    Pštrossova 13/203, 110 00 Praha 1
    studijní obor: 7941K41
    ochrana soukromí